Évkezdő szülői értekezlet az óvodában – 2016. január 27.

Január 27-én szerdán Tóth Katalin vezető óvónő és Mórocz Noémi óvónő szülői értekezletre hívták a Szóládi Magvető Református Óvodába járó gyermekek szüleit, hogy tájékoztassák őket a nevelési év eddigi tapasztalatairól, valamint beszéljenek arról is, hogy milyen események, programok várnak a gyerekekre és esetenként családjaikra is a 2016. évben.

A beszélgetés körkérdéssel indult, hogy mik a szülők tapasztalatai az óvoda eddigi működésével kapcsolatban.

A szülők – ki hosszabban, ki csak néhány szóban – elmondták, hogy az óvoda mind pedagógiai, mind közösség, mind pedig lelkiségi szempontból megelégedésükre és örömükre működik. A gyerekek szeretnek az oviba járni, jól érzik magukat és tapasztalható az értelmi, érzelmi és lelkületi fejlődésük.

20160127_171444

A bevezető körkérdés után Mórocz Noémi óvónő az óvodai nevelés pedagógiai és szervezeti hátterét fejtette ki a szülők előtt. Részletesen beszélt arról, hogy milyen elvek és módszerek szerint végzik pedagógiai munkájukat és ennek hatására hogyan változik, alakul, fejlődik a gyermekek személyisége és a gyermekközösség szellemisége, lelkisége.

Tóth Katalin vezető óvónő ezt követően átfogóan beszélt az óvoda működéséről, majd a jövőbeni tervekről. Részletesen ismertette a február első hetére tervezett farsangi hét programsorozatát, melyben számos program vár majd a gyermekekre és családjaikra.

Hajdú Zoltán Levente református lelkipásztor elmondta, hogy az óvoda indítása komoly szervezési és anyagi kihívás elé állította a fenntartó református gyülekezetet, de – Istennek hála – mind a működtetés, mind a gazdálkodás tekintetében stabil és kiegyensúlyozott az óvoda élete. Hozzátette, hogy az elsődleges cél annak a lelkiségnek a megélése, továbbadása volt a gyermekek és családjaik felé, melyet a fenntartó gyülekezet és az óvoda nevelői, dolgozói is képviselnek. Minden eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy Isten áldása van az intézményen, ami nagy öröm mindenki számára.

Kiemelte, hogy mennyire meghatározó az a kifogástalan együttműködés, ami az önkormányzat és a református gyülekezet között fennáll. E nélkül ugyanis elképzelhetetlen lett volna már az óvoda elindítása is, hiszen az épület felújítása, rekonstrukciója az önkormányzat jóvoltából történhetett meg.

Rózsás Elemér polgármester a megbeszélés végén kifejtette, hogy szülőként is, a református gyülekezet tagjaként is, illetve a település polgármestereként is egyértelműen kijelentheti, hogy nagyszerű elgondolás volt az óvodaindítás, és a legszebb álmaink teljesednek be napról-napra, amikor látjuk ezt a nagyszerű intézményt a működés folyamatában.

A családias, jó hangulatú összejövetelt Hajdú Zoltán Levente lelkipásztor imádsággal zárta, amely után a szülők és az óvónők még személyes beszélgetéseket folytattak a gyermekek fejlődésének egyéni kérdéseivel kapcsolatosan.